mamasmoois.nl Lifestyle Optimaal genieten van wijn? Met deze 5 tips lukt het!

Optimaal genieten van wijn? Met deze 5 tips lukt het!
Vind jij jezelf een echte wijnliefhebber? Dan schenk je thuis ongetwijfeld regelmatig een glaasje in. Voor veel mensen is dit echt even een relaxmomentje. Ondanks dat je het wijntje heerlijk vindt, kun je er waarschijnlijk nog veel meer van genieten. Om jou dit in te laten zien, hebben we hieronder 5 tips op een rijtje gezet om optimaal te genieten van wijn. Doe er je voordeel mee!

1. Kies het juiste glas

Ondanks dat wijnglazen er op het eerste gezicht misschien verglijkbaar uitzien, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Als je optimaal wilt genieten van je wijntje, is het belangrijk dat je de wijn in het juiste glas serveert. Heb je een fles Brunello di Montalcino geopend? Schenk dit dan niet in een smal wijnglas, maar kies voor een groot en breed glas. Er kan zo voldoende zuurstof bij de wijn komen en dat komt de smaak van rode wijn ten goede. Voor witte wijnen gebruik je juist een wat kleiner en smaller glas en mousserende wijnen schenk je in een zogeheten flûte.

2. Drink langzaam

Als je wijn naar binnen gooit alsof het water is, proef je er maar weinig van. Dit is zonde, zeker als je een dure fles hebt gekocht. Wie optimaal wil genieten van een wijntje, doet er dan ook goed aan om zijn drinktempo te verlagen. Op deze manier geef jij je smaakpapillen de kans om de verschillende smaken zo goed mogelijk op te nemen. Het kan bovendien helpen om eerst aan de wijn te ruiken voordat je een slok neemt.

3. Serveer rode wijn in een karaf

Krijg je gasten en blijven zij eten? Dan wil je hier misschien een lekkere rode wijn bij serveren. Je kunt de wijn rechtstreeks uit de fles in glazen schenken, maar dan geniet je er niet optimaal van. Kies er daarom voor om de wijn te decanteren. Dit betekent niets meer dan de wijn overgieten in een karaf. Zorg ervoor dat de kleine deeltjes (droesem) niet in de karaf komen, maar stop met schenken zodra je deze in de flessenhals ziet.

4. Schenk een glas water in

Drink je meerdere glaasjes Grenache achter elkaar? Dan kan dit ervoor zorgen dat je de wijn na een tijdje niet meer proeft. Omdat je zo niet optimaal geniet van de wijn, schenk je ook een glaasje water in. Water neutraliseert je smaakpapillen. Door na iedere slok wijn een slokje water te nemen, worden achtergebleven smaken als het ware weggespoeld. Hierdoor geniet je met volle teugen van elke slok wijn die je neemt. 

5. Vergeet de hapjes niet

Wie optimaal wil genieten van wijn, doet er goed aan om er hapjes bij te serveren. Kies niet lukraak wat hapjes uit, maar zoek uit wat lekker smaakt bij de wijn die je op het oog hebt. Droge witte wijn is bijvoorbeeld lekker in combinatie met noten, terwijl paté niet misstaat bij zoete witte wijn. Als je tussendoor hapjes eet, heb je de volgende dag bovendien minder last van de alcohol.

Gerelateerd